Práce na dlouhém svatebním videu

January 1, 2020

Asi je to u každého kameramana jinak. Stejné je u všech jen to, že ve svatební den musíme být uprostřed hlavního dění a vše potřebné natočit.

Každý den strávím nad svatebním videem zhruba 4 hodiny.


1. krok - Kopírování, zálohování dat


První krok je nejdůležitější - všechna data se musí zálohovat minimálně na dvě místa, v mém případě raději na 3 a více. Nerad bych se dostal do situace, kdy musím novomanželům oznámit, že pokud budou chtít svatební video, musí se svatba zopakovat. Toto zálohování a kopírování provádím ještě ve svatební den (respektive v noci na přelomu dalšího dne). Průměrně mám z každé svatby 400 GB dat. Kdybych tyto data neměl ještě daný den na třech místech, asi bych moc klidně nespal. Navíc ještě ten den kontroluji, jestli jsem na svatbě nezapomněl nic z vybavení a posílám nevěstě SMS se seznamem věcí které bych potřeboval někam schovat do příštího dne. Za to se všem nevěstám dodatečně omlouvám. Někdy mám i světlejší dny a na zapomenuté věci si vzpomenu už cestou ze svatby, auto otočím a přichází na řadu práce asistenta - poté co jsme se se všemi dlouze loučili, se musí nenápadně opět vplížit na svatbu a posbírat zapomenuté nabíječky a stativy.


2. krok - Synchronizace dat, hrubý střih


Následující den provedu synchronizaci záběrů ze všech kamer a začnu hrubým střihem. Hrubý střih spočívá v tom, že všechny záběry (ze všech kamer zhruba 12 hodin záznamu) od začátku projíždím a vystřihnu všechny nepoužitelné záběry, nechám pouze ty, které lze případně použít. Z pětiminutového záběru se stane pro promazání třeba 10 dvou až pětisekundových záběrů (např. při natáčení dekorace, u záběrů z obřadu to je ale podobné). Přitom jedním uchem poslouchám zvukovou stopu - abych např. nesmazal nějakou pěknou hlášku manžela.

Z 12 hodin záznamu se stanou 3 hodiny záznamu. Nyní můžu začít komponovat video. Mám již pouze záběry, které vím, že mohu použít.


3. krok - Kompozice videa


Nyní již musím mít od novomanželů seznam skladeb, které chtějí ve videu mít. Díky smlouvě s OSA mohu legálně používat komerční hudbu, půlročně pak s OSA vše vyúčtujeme. Nejdříve vyberu skladbu, která se k dané části videa hodí, a do rytmu dané hudby vybírám záběry a stříhám je tak, aby seděly do stylu hudby. Když hudba graduje, použiji akčnější záběry s rychlejším střihem. U pomalých částí skladby naopak. Skladby vybírám také podle toho, zda mám i instrumentální verze. Někdy z originální verze skladby plynule přejdu do instrumentální verze, aby bylo dobře rozumět mluvenému slovu.

Výsledkem je zhruba 40 minut videa.


4. krok - Korekce zvuku


Nyní se vrátím na začátek sestříhaného videa, pevně nasadím sluchátka a řeším pouze zvuk. Použité skladby zesiluji a zeslabuji v určitých částech podle toho, jak používám ruchy z natočených záběrů.


5. Krok - Barevné korekce


Opět se vracím na začátek videa. Na všechny záběry aplikuji barevné korekce, abych dosáhl jednotného vzhledu a trošku zatraktivnil vzhled vida. Někdy je potřeba upravovat každý záběr zvlášť, jindy lze upravit třeba celou minutu videa najednou. 


6. krok - Stabilizace záběrů


Poté si celé video pustím od začátku a hledám, který záběr se mi nelíbí, protože se kamera zatřese. Většinou jde o záběry ze slideru, které i když vypadají na první pohled dobře, tak pokud na nich provedete softwarovou stabilizaci, jejich kvalita o dost stoupne!


7. krok - Render + kontrola


Následuje render celého videa, výsledné video nahraji na flash disk a pustím si ho na různých zařízeních. Na video se nedívám pouze na kalibrovaném monitoru, ale také na televizi, notebooku nebo levném monitoru. Předpokládám, že se na má videa nebudou koukat pouze lidi s kalibrovanými profi monitory. Do ruky si vezmu blok s propiskou a od začátku video sleduji a dělám si poznámky. Občas se mi nelíbí přechod mezi střihy, občas si všimnu nedokonalého zvuku, nebo nějaký záběr nepůsobí dobře. Občas zapomenu nějaký záběr vystabilizovat atd. Vždy si dělám poznámky s přesným časem, kde chyba je. Takto popíšu zhruba dva listy papíru a tyhle chyby pak opravím a znovu vyrenderuji. 


8. krok - Svatební klip


To, na co se novomanželé nejvíce těší - svatební klip - je na řadě. Už v průběhu předchozí práce jsem si dělal poznámky, co by v klipu mohlo být, které záběry jsou do klipu ideální a která slova a zvuky použít. Celé video si pustím od začátku a dělám si značky u každého záběru, který možná použiji. Ostatní záběry smažu a ze zbylých začnu dělat klip. Tvorba klipu prochází naprosto stejnými kroky jako tvorba celého videa.


9. krok - Kompletace


Výsedné videa vyrenderuji do finální podoby, nahraji na internet a pošlu odkaz k náhledu novomanželům. Pak netrpělivě čekám, než mi odepíší, jestli jsou spokojení. Poté vše nakopíruji na flash disk, vložím do dárkové krabičky a domluvím se na předání.